BODY WORLDS maakt de ziekte van Alzheimer zichtbaar

Zo zien hersenen met Alzheimer er uit

Zo zien hersenen met Alzheimer er uit

  |   BODY WORLDS, Nieuws
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Een op de tien mensen boven de 65 jaar krijgt er mee te maken, niemand is immuun en er is (nog) geen medicijn tegen. Het start heel geleidelijk en in het beginstadium zorgt het vaak voor veel verwarring en onbegrip, zowel bij de patiënt als in zijn of haar omgeving. Wij vertellen je wat Alzheimer is en waarom je vooral geduldig moet zijn met mensen die het hebben.

 

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is geen ouderdomsziekte, maar een langzame, fatale hersenziekte. Met 70% is het de meest voorkomende vorm van dementie die 1 op de 10 mensen boven de 65 jaar beïnvloedt. Het begint vaak sluipend met kleine stoornissen in het geheugen. Naarmate de ziekte vordert verliest iemand steeds meer vaardigheden en raakt uiteindelijk volledig afhankelijk van anderen.

Hersenen-gezond-plus-alzheimer
Op bovenstaande foto zie je links een stel gezonde hersenen en rechts hersenen die zijn aangetast door de ziekte van Alzheimer, welke te zien zijn bij BODY WORLDS: The Happiness Project. Eigenlijk laat deze foto perfect zien wat Alzheimer met je hersenen doet. Delen van de hersenen houden op met functioneren en sterven af. Er vallen eigenlijk letterlijk gaten.

 

Het verloop van Alzheimer

collage alzheimer
Het begint in de hippocampus, de thuisbasis van ons kortetermijngeheugen. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer vormen zich in de hippocampus klompjes met abnormaal soort eiwitafzetting: plaques en tangles. De plaques en tangles belemmeren de elektrische stroompjes tussen de hersencellen, waardoor informatie niet meer kan worden doorgegeven en er geen nieuwe herinneringen kunnen worden gevormd. De hersencellen verliezen hun functie en sterven af.

 

Alle herinneringen gaan in omgekeerd chronologische volgorde – van nu tot aan vroeger – geleidelijk verloren. Bestaande kennis en orientatie in ruimte en tijd zijn niet meer paraat. Steeds vaker weet de Alzheimer patient niet meer waar hij is. Hij vergeet wat hij die ochtend gedaan heeft en of wat hij van plan is en het leven wordt steeds chaotischer. Dit is helaas slechts het begin.

De plaques en tangles verspreiden verder door de hersenen

De temporaalkwabben worden aangetast, de thuisbasis van de taal. Een ander verstaan wordt steeds moeilijker, net als het vinden van de juiste woorden.

De parietale kwabben worden aangetast, de thuisbasis van onze tast, trillingen, pijn en ruimtelijk bewustzijn. We kunnen onze ledematen en ogen niet meer beheersen. Hierdoor kunnen we personen, voorwerpen, geuren etcetera niet meer herkennen.

De frontaalkwab wordt aangetast, deze regelt ons bewustzijn, intelligent denken en we roepen er herinneringen mee op. Hierdoor verdwijnt onze identiteit. Langzaam verdwijnt ons vermogen om logische oplossingen te bedenken, situaties in te schatten en plannen te maken.

Het hersengedeelte dat emoties regelt wordt aangetast, wat een enorm effect heeft op het gedrag. De patiënt verliest controle over stemmingen en gevoelens.

Het achterste deel van de hersenen wordt aangetast, waarmee we logisch kunnen nadenken over wat we zien, horen en ruiken. Patiënten kunnen in deze fase weinig meer inschatten en herkennen en kunnen zelfs gaan hallucineren.

Uiteindelijk worden de oudste en waardevolste herinneringen gewist. Evenwicht en coördinatie verdwijnen en uiteindelijk worden de regelmechanismes voor de ademhaling en het hartritme vernietigd.

 

Geduld en respect

Het begrijpen van de ziekte van Alzheimer draagt bij aan het verminderen van het stigma, het verbeteren van de zorg en helpen in het gevecht tegen de ziekte. Dus behandel mensen die aan Alzheimer of dementie lijden met respect en vooral heel veel geduld.

 

Deel dit bericht, verspreid de kennis & bevorder de bewustwording. Wil je meer weten over Alzheimer of het effect van specifieke ziektes op ons lichaam? Breng dan een bezoek aan anatomiemuseum BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam.

Alle beelden zijn afkomstig uit de animatievideo over Alzheimer van BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam.