Luister naar je onderbuikgevoel

Hoe de gezondheid van de darmen je lichaam en geest beïnvloedt
Luister naar je onderbuikgevoel
Luister naar je onderbuikgevoel

Als je je wel eens boos voelt als je honger hebt, of vlinders in je buik hebt als je nerveus bent, of zelfs buikpijn krijgt en je misselijk voelt als je gestrest bent: dan heb je misschien ontdekt dat er een verband is tussen je hersenen en je darmen. Onze hersenen beïnvloeden ons lichaam, maar wist je dat onze darmen ook onze hersenen beïnvloeden? Als je er niet goed voor zorgt, zal het ook je mentale toestand veranderen. Is het waar dat je bent wat je eet?

Wat is een onderbuikgevoel?

Er is een direct verband tussen je darmen en je hersenen. Het is zo belangrijk, dat wetenschappers het zelfs je 'tweede brein' noemen. Een buikgevoel is wanneer je cellen iets herinneren, verbindingen leggen en reageren op wat er gebeurt. Dus voordat je je realiseert dat er iets aan de hand is, legt je lichaam al een verbinding en waarschuwt het je.

Het leert van ervaring en reageert je om je te beschermen. Je eerste en tweede brein nemen allebei beslissingen op basis van ervaringen uit het verleden, wat voelde veilig? Het zou je leiden naar wat minder onrust veroorzaakt.

Voedsel voor de geest: de verbinding tussen darmgezondheid en geestelijke gezondheid

Het brein in je buik heeft grote invloed op je stemming en mentale gezondheid. Onbalans of onrust in de darmen kan angst, stress en zelfs depressie veroorzaken. Dit komt door de brein-darm verbinding. Je darmen hebben een heel netwerk van neurotransmitters, het zogeheten enterisch zenuwstelsel, en staan in verbinding met je centrale zenuwstelsel.

Dat tweede brein produceert een heleboel belangrijke chemische stoffen, net zoals je hersenen dat doen. Wist je dat het grootste deel van serotonine niet in je hersenen wordt aangemaakt, maar in je darmen? Je darmen maken 80 tot 90% van deze chemische stof aan, die ook wel 'de natuurlijke antidepressivum' wordt genoemd.

Hoe? Microben!

Zeg hallo tegen de kleine vrienden in je lichaam: microben! Deze micro-organismen zijn 10 keer talrijker dan de menselijke cellen in je lichaam. Door de darm-hersen-as hebben microben, zoals bacteriën, een invloed op de chemie van je darmen en dit stuurt signalen naar je hersenen, waardoor je neurobiologie wordt beïnvloed.

De microben in je darmen produceren een heleboel verschillende moleculen en (ondanks de bloed-hersenbarrière) hebben deze chemicaliën invloed op je hersenen en hoe je je voelt. Het is belangrijk om goed voor ze te zorgen!

Hoe zorg je voor je microben?

De verschillende soorten microben verteren je voedsel op verschillende manieren. Hoe gevarieerder je voedselinname is, hoe gelukkiger, gevarieerder en evenwichtiger je microben zullen zijn. Een gezonde voeding bestaat uit veel vezels. Eet een variatie aan groenten, fruit, noten en zaden. Blijf veel water drinken, 1,5 tot 2 liter per dag, vezels zijn dorstig! Niet genoeg drinken kan de buik belasten.

Probeer geen bewerkt voedsel, zoals koek en chips, te eten. Deze trekken namelijk schadelijke bacteriën aan in plaats van goede bacteriën.

fermented foodsBacteriën in je eten? Goed!

Gefermenteerd voedsel bevat levende bacteriën. Door gefermenteerd voedsel te eten zullen die gezonde levende bacteriën een thuis vinden in je darmen. Er is dan minder ruimte voor slechte bacteriën! Blijf ze wel voeden met zuurkool, kimchi et cetera, want de goede bacteriën uit gefermenteerde voeding verdwijnen wel na een tijdje.

Doe het rustig aan

Tot slot, geef jezelf, je microben en je darmen wat rust! Neem pauzes, beweeg je lichaam, werk niet te hard en probeer stress te vermijden. Laat je lichaam herstellen, want, gezonde darmen betekent dat je minder ziek bent, meer energie hebt, je mentaal helder voelt en een goed emotioneel welzijn hebt.

Dus, om je goed te voelen, gezond oud te worden en voor advies, moet je goed naar je darmen luisteren!