Het zenuwstelsel: van je hersenen tot je tenen en terug!

Het zenuwstelsel: van je hersenen naar je tenen en terug

hersenen korperwelten - foto door Mark Steinmetz

Het zenuwstelsel: van je hersenen naar je tenen en terug

  |   BODY WORLDS, Nieuws
Het zenuwstelsel is het lichaamssysteem dat bewegingen, gedachten en emoties door het hele lichaam aanstuurt. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centraal zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

 

Centraal zenuwstelsel

 

Het centraal zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg. Samen met de zenuwen zorgen deze beide elementen ervoor dat er berichten heen en weer gaan tussen de hersenen en de rest van het lichaam.

De hersenen besturen alles en bestaan uit vijf delen:

  • De grote hersenen – De grote hersenen vormen het grootste deel en controleren de gedachten, de spraak en de willekeurige spieren, dus de spieren die we kunnen aansturen.
  • De kleine hersenen – De kleine hersenen zijn veel kleiner dan de grote hersenen, maar daarom niet minder belangrijk. Ze controleren het evenwicht, de beweging en de coördinatie.
  • De hersenstam – De hersenstam verbindt de rest van de hersenen met het ruggenmerg. Dit gedeelte staat in voor de belangrijkste zaken die je in leven houden, zoals de ademhaling, de bloeddruk en de spijsvertering. In tegenstelling tot de grote hersenen stuurt de hersenstam de gladde spieren aan, met andere woorden de spieren die werken zonder dat we ons daarvan bewust zijn, bijvoorbeeld het hart en de maag.
  • De hypofyse – De kleine hypofyse zorgt voor de productie en de afgifte van hormonen aan het lichaam.
  • De hypothalamus – De hypothalamus regelt onze lichaamstemperatuur, emoties en ook het honger- en dorstgevoel.

Perifeer zenuwstelsel

 

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit de zenuwen en neuronen die het centraal zenuwstelsel verlaten om de ledematen en organen van het lichaam te laten functioneren.

 

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit twee soorten zenuwen: motorische en sensorische zenuwen. Deze zorgen ervoor dat de informatie van je hersenen naar je spieren gaan, maar ook terugkomt weer naar je hersenen. De motorische zenuwen zorgen voor de heenweg: van je hersenen naar je lichaam. Ze sturen bijvoorbeeld je spieren aan. De sensorische zenuwen zorgen voor de terugweg: van je lichaam naar je hersenen. Deze informatie komt uit je zintuigen en geven bijvoorbeeld pijn, warmte en kou door aan je hersenen.

 

Je autonome zenuwstelsel valt ook onder het perifere zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt alle onbewuste en automatische functies van je lichaam. Denk daarbij aan je hartslag, spijsvertering en ademhaling. Het autonome zenuwstelsel zorgt dus voor de weg van je hersenen naar je organen.

 

Meer weten?

 

Wil je meer weten over je eigen lichaam? Boek dan je bezoek naar BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam!

 

Bron Centraal zenuwstelsel: BODY WORLDS
Bron Perifeer zenuwstelsel: Gezondheidsplein