Is het door laten gaan van de Olympische Spelen ‘onetisch’? - BODY WORLDS

Is het door laten gaan van de Olympische Spelen ‘onetisch’?

BODY WORLDS: Zika virus

Is het door laten gaan van de Olympische Spelen ‘onetisch’?

  |   BODY WORLDS
Een groep van 150 wetenschappers riep op tot uitstel of verplaatsing van de Olympische Spelen in Rio wegens de huidige uitbraak van het zikavirus. In een brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was te lezen dat de wetenschappers een nieuw onderzoek van de WHO willen naar de gezondheidsrisico’s van de Spelen. Eerder gaf de WHO namelijk aan dat de Spelen in Rio wel door kunnen gaan.

 

Wat de experts zeggen
Volgens de experts, werkzaam bij prestigieuze instellingen als Harvard, Yale en Oxford vormt het zikavirus, en dan met name de Braziliaanse variant, een te grote bedreiging voor de internationale volksgezondheid. In de brief stellen de wetenschappers dat Rio de Janeiro één van de gebieden is waar het virus het meest voorkomt. Pogingen van de autoriteiten om de uitbraak in te dammen door middel van muggenbestrijding hebben tot nu toe niet genoeg effect gesorteerd.

“Het Braziliaanse type van het zikavirus beschadigt de gezondheid op een manier die niet eerder is gezien. Er wordt volgens de wetenschappers dan ook onnodig risico genomen als 500.000 toeristen uit alle landen naar de Spelen gaan, besmet raken en het thuis verder verspreiden.”

Steeds meer bewijs voor verband zika en microcefalie
Het zikavirus dook vorig jaar in Zuid-Amerika op en wordt verspreid door muggen. Het virus kan volgens het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) bij ongeboren kinderen leiden tot microcefalie, een aandoening waarbij baby’s ter wereld komen met te kleine hersenen. Ook het tijdschrift Science schreef in april dit jaar dat een verband tussen zika en de microcefalie “zeer waarschijnlijk” is.

 

Bron: NRC