Terecht of niet? - BODY WORLDS

Terecht of niet?

Doping Rusland

Terecht of niet?

  |   BODY WORLDS
Rusland mag ondanks het dopingschandaal van de Winterspelen in Sotsji onder strenge voorwaarden toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janerio.

 

Rusland onder strenge voorwaarden welkom op Olympische Spelen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zondag 24 juli besloten om niet alle Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De vrees bestond dat de volledige ploeg, die uit 387 sporters bestaat, zou worden geschorst in verband met het dopingschandaal dat onlangs aan het licht kwam dankzij klokkenluider Joelia Stepanova.

 

Het mondiale antidopingbureau WADA drong aan op een algehele schorsing van Rusland, nadat de Canadese onderzoeker Richard McLaren had geconcludeerd dat in het land jarenlang sprake was van een door de staat aangestuurd dopingsysteem die tal van sporten omvatte. Het IOC durfde echter geen beslissing te nemen over een collectieve schorsing.

 

De internationale sportbonden moeten nu elke individuele Russische sporter gaan beoordelen. De sporters moeten aan bepaalde eisen voldoen, willen zij in actie komen op de Spelen van Rio. Zo mogen sporters in het verleden nooit betrapt zijn op het gebruik van doping en moeten ze recent buiten Rusland zijn getest.

 

Atleten blijven sowieso thuis
Deze beslissing verandert niets voor de Russische atletiekploeg. De internationale atletiekfederatie besloot al in eerder stadium dat 68 atleten uit Rusland thuis moeten blijven. Ook een beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS veranderde daar niks aan.

 

Middenafstandsloopster Joelia Stepanova (30), de klokkenluider die het dopingschandaal naar buiten bracht, mag ook niet meedoen aan de Spelen. Ze heeft zelf namelijk zelf doping gebruikt voor ze klokkenluider werd. Stepanova had een verzoek gedaan om als onafhankelijk sporter mee te doen aan de Spelen, maar dat is afgewezen. Het IOC is haar wel erkentelijk voor haar daad en wil haar steunen in het vervolg van haar loopbaan. Stepanova en haar man worden daarom wel uitgenodigd in Rio.

 

Tennissers
Tennisbond ITF liet zondagavond als eerste internationale sportfederatie weten dat de zeven Russische tennissers en tennissters die waren geselecteerd voor de Spelen ‘gewoon’ naar Rio mogen. Volgens de ITF zijn de zeven, die de hele wereld over reizen, onderdeel van een intensief antidopingprogramma buiten Rusland. Als de namen van de betreffende tennissers niet voorkomen in het onderzoeksrapport van WADA, mogen ze van de ITF naar Rio.

 

Bron: NOS