Gezond brein gezond lichaam?

De effecten van je mentale gesteldheid op je lichaam (en andersom)
Gezond brein gezond lichaam?

Je mentale en fysieke gezondheid werken nauw samen. Je fysieke gezondheid heeft direct effect op hoe je je mentaal voelt - en andersom. Fysieke klachten kunnen te maken hebben met mentale problemen, denk bijvoorbeeld aan stress gerelateerde hoofdpijn. We kijken naar de samenhang tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

stressStress, stress, stress

Er zijn vele onderzoeken naar het menselijke lichaam en hoe onze mentaliteit invloed heeft hierop. Een van de meest besproken en vaak ook gezien als een van de grootste boosdoeners op je fysieke en mentale gesteldheid is stress. Het stresshormoon heeft als functie om je in reactieve modus te zetten, je staat paraat voor gevaar.


Waarom het dan tot problemen leidt? Stress is vermoeiend voor je lichaam. Hoe meer stress, hoe moeilijker het is voor je lichaam om het te verwerken. De beleving van werkdruk en stress is over de laatste 20 jaar steeds met 1,5 procent toegenomen. Door die geleidelijke toename, is het minder makkelijk te herkennen. We raken gewend aan de steeds toenemende prikkels. Maar, je lichaam incasseert en heeft er meer moeite mee. Hierdoor komen overprikkeling en overspanning tegenwoordig steeds vaker voor.

Wanneer je lichaam constant deze prikkels moet verwerken, heeft het weinig energie om je fysieke gezondheid op pijl te houden en ben je eerder vatbaar. Naast stress zijn er andere factoren, hormonen en omstandigheden die impact hebben.

Wat zijn de fysieke effecten?

Stress wordt dus vaak genoemd als gevaar voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat stress grote invloed heeft op gezondheidsklachten die te voorkomen zijn, denk aan harkwalen. Stress en mentale klachten hebben ook invloed op je slaap, niet in slaap kunnen vallen of niet diep slapen. Die slaapproblemen zorgen op hun beurt voor andere problemen, zoals in ernstige gevallen obesitas, hartaanvallen en hartinfarct. ‌

Andersom werkt het ook, mensen met lichamelijke kwalen lopen een significant groter risico om mentale klachten te hebben. Bijna een op de drie mensen die een langdurige gezondheidsklacht heeft, heeft ook psychische problemen zoals paniekstoornissen en depressies.

Hoe je mindset helpt

Je mindset helpt je gezondheid te verbeteren! Als je je kijk op het leven aanpast, kun je je lichamelijke gezondheid verbeteren. In een onderzoek kregen deelnemers te horen dat stress nuttig was in plaats van gevaarlijk. Als gevolg daarvan hadden deze deelnemers minder symptomen van depressie en angst dan de groep die dezelfde veranderingen doormaakten. Ze voelden zich optimistischer en hun werk verbeterde, vergeleken met de andere groep. Het veranderen van je mindset kan je helpen het gevoel van stress te omarmen in plaats van het te vrezen. Het leidt tot betere stressreacties, zoals we kunnen zien aan de vrijgekomen hormonen.

Wat is dan geluk?

Het verschilt van persoon tot persoon hoe je geluk ervaart. De gevoelens van blijdschap, tevredenheid, trots, zijn allemaal emoties die geluk vormen. Al met al is geluk het voelen van de positieve emoties en het weg blijven van de negatieve.

Deze emoties komen op door de chemie in je hersenen. Neurotransmitters zijn de boodschappers die je hersens gebruiken om informatie door te geven. Een daar van is serotonine, die het geluksgevoel overbrengt. De neurotransmitter dopamine geeft je een goed gevoel als beloning, het vertelt je in wezen dit is goed dit moet je blijven doen.

meditatieIs gezondheid zijn gelukkig zijn?

Om natuurlijk voorkomende stress te verlichten voordat het te veel vat krijgt, is het belangrijk manieren te vinden om je lichaam en geest te ontspannen. Het recept: luister naar je lichaam en probeer zo gezond mogelijk te leven. Let goed op de signalen en doe het niet af met een ‘ach iedereen heeft wel eens wat’.

Hoe worden we gelukkiger en dus gezonder?

Bij BODY WORLDS weten we dat hoe gelukkig iemand is, afhangt van drie dingen. Onderzoek toont namelijk aan dat de omstandigheden van ons leven 10% uitmaken van ons geluk. Nog eens 50% wordt gevormd door onze genen, wat betekent dat iedereen een verschillend natuurlijk niveau van vreugde heeft waarnaar we terugkeren na mislukkingen of triomfen. De resterende 40% komt door onze eigen acties.

Wat zijn goede gezonde acties, waar je dus zelf iets aan kan doen? Om je mentale gezondheid te vergroten probeer rekening te leven met een missie, doelen stellen, positief denken, bewuster te leven, het onderhouden van je vriendschappen, gezond eten en problemen aan te pakken. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar vergt veel discipline. Maar, uiteindelijk is het mogelijk voor iedereen om te veranderen!

The HAPPINESS PROJECT

De zoektocht naar geluk en liefde domineert onze levens, maar wat bepaalt of we gelukkig zijn? Bij BODY WORLDS: The Happiness Project ga je op reis door het menselijk lichaam, op zoek naar wat ons gelukkig maakt en wat het effect hiervan is op onze gezondheid.

Tijdens de tentoonstelling sta je oog in oog met de complexe structuren van de menselijke anatomie. Zo zie je wat ons verbind en in beweging houdt. Hoe lachen en liefhebben invloed hebben op ons lichaam. Want, onze acties hebben invloed op hoe gelukkig we zijn en door de fijne samenwerking met de rest van je lichaam, helpt dat mee aan hoe gezond we zijn!