Hoe groeien spieren en waarom doen ze pijn na het sporten?

Begin je net aan je fitjourney? Of heb je het uiterste gevraagd in de sportschool? De kans is groot dat je het de volgende dag voelt! Na een flinke sessie word je elke keer dat je opstaat herinnerd aan de training. Heb je je ooit afgevraagd waar die pijn vandaan komt, en wat de geheimen zijn voor het opbouwen van spiermassa? Wij verzamelden de antwoorden.
Musculus maximus

Verschillende soorten spieren

Er zijn ongeveer zeshonderd spieren in het menselijk lichaam, die 30 tot 55% van onze lichaamsmassa in beslag nemen. Er zijn drie verschillende soorten spiercellen te onderscheiden. Bij Body Worlds kom je ze allemaal tegen, na het lezen van deze blog kun je aanwijzen welke tot welke categorie behoren!

- Glad spierweefsel
Je automatische zenuwstelsel bestuurt de gladde spiercellen, jij hebt niet de controle daarover, ze bewegen onwillekeurig. Dit soort spieren vormen je organen, bloedvaten, huid en andere gebieden. Ze zitten tussen je organen en zorgen ervoor dat ze goed functioneren.
- Hartspiercellen
Dit type is specifiek voor de hardst werkende spier in je lichaam: je hart! Het hart- en vaatstelsel regelt het pompen van bloed door je lichaam en trekt onwillekeurig samen, waardoor je hartslag wordt geregeld. Omdat het hart een spier is, kun je het trainen om het gezond te houden. Cardiotraining is gericht op het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en conditie. Oefeningen zoals hardlopen, zwemmen, fietsen - eigenlijk alles wat je hartslag gedurende langere tijd omhoog brengt. Zelfs een avondje dansen kan een goede manier zijn, zoals je kunt lezen in onze vorige blog over feesten en je gezondheid. Een goede gezondheid van het hart verbetert de levensduur en levenskwaliteit en verkleind de kans op hartziektes.
- Skeletspiercellen
Last but, zeker voor bodybuilders, not least: de skeletspiercellen. In tegenstelling tot de hart- en gladde spiercellen bewegen de skeletspieren vrijwillig, je bepaalt namelijk zelf hoe en wanneer ze bewegen! Deze spieren bewegen je botten en ondersteunen het skelet, vandaar de naam. Dit zijn de spieren die we sterker en zichtbaar groter kunnen maken door ze te trainen.

Waarom spieren opbouwen?

Misschien is je reden om te trainen dat je eruit wilt zien als de cover van een Badmode tijdschrift, maar een fit lichaam is veel meer dan alleen uiterlijk. Uiterlijk is zelfs het minst essentiële onderdeel van trainen. Het verzorgen van je spieren verbetert je algehele gezondheid aanzienlijk.

- De skeletspiercellen beschermen je botten. Door ze te trainen kun je beter tegen een stootje. Je helpt hiermee ook je botten te versterken.
- Het helpt ziekten te voorkomen. De toegenomen eiwitten in van de spieren in je lichaam helpen je immuunsysteem om ziekten te bestrijden.
- Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook goed voor je hersenen, want er komt feel-good endorfine vrij! Waardoor je je gelukkiger en energieker voelt.
- Spieren verhogen je stofwisseling, waardoor je lichaam meer vet verbrandt.
- Je bent beter in staat om alledaagse taken uit te voeren zonder jezelf te vermoeien. Als je sterker bent, ben je minder beperkt in wat je lichaam kan!

Hoe kweken we onze spieren?

Tijd om naar de sportschool te gaan! De enige manier om je spieren te laten groeien, is door ze te trainen! De omvang neemt toe als je de spieren uitdaagt om een hogere weerstand of gewicht aan te kunnen. Dit proces staat bekend als Hypertrofie. Je kunt alle krachtopbouwende oefeningen doen die je wilt, zorg er alleen voor dat je jezelf uitdaagt.

Als je je spieren belast en belast, lopen ze microscopische schade op. Dit is nodig voor groei. De aangetaste cellen geven moleculen vrij. Deze helpen je immuunsysteem om de beschadigde spieren te repareren. Je lichaam repareert ze en bouwt ze telkens sterker op dan voorheen. Deze schade-en-herstelcyclus is wat je spieren groter en je lichaam sterker maakt.

Meer belasting > meer schade > sterkere opbouw > sterker lichaam!

Waarom doen onze spieren pijn na een training?

Je hebt de vorige stap voltooid, je hebt je krachttraining gedaan. Wat daarna komt, is de pijnlijkheid. Na het lezen dat je je spieren beschadigt door te trainen, begrijp je misschien waarom je je zo pijnlijk voelt na een training! Vooral in het begin, als je lichaam niet gewend is aan de bewegingen, zul je het voelen. Telkens als je een sessie doet waaraan je lichaam niet gewend is, moet het zich aanpassen aan het gevoel.

Wat kunnen we doen aan spierpijn?

Is er een remedie voor de spierpijn? Niet echt, maar hoe meer je traint, hoe meer je lichaam eraan went! Begin je training altijd met een warming-up en eindig hem met een cooling-down.

Wanneer je klaar bent met trainen, kan je wat lichte oefeningen doen, zoals wandelen, om de bloedtoevoer naar de beschadigde spieren te vergroten. Dit geeft ze zuurstof en voedingsstoffen die helpen bij het genezingsproces.

Je lichaam blootstellen aan kou kan helpen tegen het ongemakkelijke gevoel van de pijnlijke spieren. De kou vermindert de zwelling. Warmte daarentegen helpt het herstel te bevorderen. Het ontspant de spieren en verhoogt de doorbloeding.

Doe het rustig aan en laat je lichaam het herstelwerk doen!

Het dieet voor krachtopbouw

Het is tijd om de beschadigde spieren te voeden. Een goed dieet maakt deel uit van een regime voor krachttraining. Je lichaam gebruikt eiwitten om te groeien, daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Studies stellen dat voor een normaal persoon de voeding 0,6 maal het lichaamsgewicht aan eiwitten moet bevatten. Als je probeert je lichaam op te bouwen en je kracht te vergroten, streef dan naar 1,6 keer je lichaamsgewicht. Eiwit zit vooral in erwten, tofu, linzen, bonen, groenten en in sommige dierlijke producten.

Naast het eten van goede gezonde voedingsmiddelen, die essentiële aminozuren bevatten, is er een ander belangrijk onderdeel van een goed dieet voor spieropbouw: slaap! Het kost energie en tijd om de beschadigde spieren te herstellen. Slaap en rust zijn essentieel voor groei en een sterk lichaam.

Ben jij iemand die graag de pijn voelt, als teken dat je hard gewerkt hebt? Of probeer je elke manier te vinden om dit niet te voelen? Je weet nu in ieder geval waar het vandaan komt!