Heb je je ooit afgevraagd waarom je meer moet plassen als je het koud hebt? Dat heeft alles te maken met de werking van de blaas en het urinesysteem. In deze blog kijken we naar urinegezondheid, de blaas en 9 plasfeiten.
Je blaas zit in je onderbuik en is met de urineleiders verbonden met de nieren. Dit orgaan werkt als een ballon, als hij leeg is, is hij klein, maar zodra hij voller raakt wordt het groter. Vol heeft hij een capaciteit van 500 ml tot zelfs 700 ml. Als de blaas uitzet, sturen de zenuwen een signaal naar de hersenen dat het tijd is voor jou om naar de wc te gaan.
Dankzij de blaas lekken we niet voortdurend, hij houdt onze urine vast tot er genoeg is voor een bezoek aan het kleinste kamertje. Een gezond persoon die voldoende drinkt, plast ongeveer zes tot acht keer per dag.
Hoe houden we onze blaas gezond?
Houd deze tips in gedachten om een gezond plassysteem te behouden.
- Drink elke dag ongeveer twee liter water. Dit helpt de blaas om het vocht in je lichaam te regelen. Zo kan je lichaam bacteriën wegspoelen.
- Rook niet. Tabak verhoogt het risico op blaaskanker.
- Vooral vrouwen zijn gevoelig voor blaasontstekingen. Dat kan gebeuren wanneer een bacterie zich een weg baant door de urinewegen. Een manier om het risico op een infectie te verminderen is door ervoor te zorgen dat je volledig uitplast. Als je te vroeg stopt, vindt de urine die het einde niet heeft bereikt, zijn weg terug naar de blaas en kan op die manier weer bacteriën in je systeem brengen.
- Blaasontstekingen komen vaak voor na geslachtsgemeenschap. Het maakt niet waar je van houdt, maar hygiënisch gezien: hou het schoon!
- Als je een zittend beroep hebt, zorg er dan voor dat je af en toe opstaat en je lichaam in beweging houdt.
- Eet cranberries of drink cranberrysap. Deze bevatten een stof die helpt voorkomen dat bacteriën zich aan de wanden van de blaas hechten. Dit helpt om infecties te verminderen. Cranberryjuice wordt vaak gebruikt om deze infecties te behandelen of te voorkomen.
Waarom plassen we meer als we het koud hebben?
Misschien heb je wel eens het gevoel gehad dat wanneer je het koud hebt, de behoefte om te plassen toeneemt. Het is een feit dat we meer plassen als we het koud hebben. Een van de redenen daarvoor is een fysiologische reactie die koude diurese heet. Je bloedvaten vernauwen zich, zodat het bloed naar gebieden in je lichaam kan stromen om die organen warm te houden. Daardoor stijgt de bloeddruk en moet overtollig vocht worden weggespoeld door te plassen.
Probeer je 's nachts warmer te blijven? Leeg je blaas! Als hij vol is, gebruikt je lichaam energie om het vocht binnenin warm te houden. Als je hem leegt, kan de energie om hem warm te houden naar andere delen van je lichaam om warm te blijven.
9 plas-feitjes
Wil je meer weten over urine? Dat komt goed van plas! Hier nog 9 feiten over onze blaas en wat er uit komt.
- De kleur van urine kan aanwijzingen geven over iemands gezondheid. Heldere urine geeft meestal aan dat iemand goed gehydrateerd is, terwijl donkergele urine een teken van uitdroging kan zijn.
- Door thee, koffie of bier te drinken moet je vaker plassen. Deze dranken (en andere) bevatten diuretische stoffen die het waterverlies door plassen stimuleren. In ons blog over cafeïne leggen we hier meer over uit!
- Urine bestaat voor ongeveer 95% uit water, de overige 5% bestaat uit diverse afvalstoffen en elektrolyten.
- De afvalproducten omvatten ureum, creatinine en urinezuur. Deze producten worden door de nieren uit het bloed gefilterd en in de urine uitgescheiden.
- De geur van urine kan worden beïnvloed door iemands dieet, medicijnen en andere factoren. Asperges staan er bijvoorbeeld bekend om dat zij je urine een sterke geur geven. Bepaalde medicijnen kunnen de urine een zoete geur geven.
- Urine kan worden gebruikt voor medische tests om verschillende aandoeningen op te sporen, waaronder diabetes, nierziekten en urineweginfecties.
- In sommige culturen wordt urine al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt. In het oude Rome werd urine bijvoorbeeld gebruikt als mondwater, en in de traditionele Chinese geneeskunde werd urine gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen.
- In bepaalde situaties kan urine worden gebruikt als energiebron. Zo werd urine begin 1900 in sommige huizen gebruikt als bron van methaangas.
- Urine is steriel wanneer het het lichaam verlaat, wat betekent dat het geen schadelijke bacteriën bevat. Het kan echter snel besmet raken als het in contact komt met externe bronnen van bacteriën.