Genieten van een grote feestmaaltijd kan vervelende bijwerkingen hebben. Hoe gaat je lichaam om met een grote maaltijd en hoe kun je de vervelende bijwerkingen voorkomen?
De feestdagen staan voor de deur en dat betekent: lekker en veel eten! De familie komt samen en slooft zich uit in de keuken om de lekkerste gerechten op tafel te serveren, om deze vervolgens gezamenlijk te verorberen. Het kauwen en verteren is niet het enige wat er van je lichaam gevraagd wordt bij het opeten van deze lekkernijen. Er komen meer processen bij kijken, zowel lichamelijk als mentaal.
Het begint eigenlijk al bij het ruiken of zien van het diner. Je hersenen halen eerdere ervaringen met het betreffende gerecht op en er wordt speeksel aangemaakt. Ook worden er in de maag alvast sappen aangemaakt en worden er hormonen afgegeven. Het lichaam wordt dus aan het werk gezet door het ruiken, zien of denken aan eten maar andersom zet het lichaam ook het brein aan het werk.
Je bloedsuiker daalt door de aanmaak van het hormoon insuline. Het signaal dat van deze bloedsuikerdaling uitgaat, zorgt ervoor dat de hersenen een energietekort willen voorkomen en dus willen gaan eten. Kortom, denken aan eten leidt ertoe dat we eerder eten.
Het is echter ook bewezen dat als we denken dat eten heel vullend gaat zijn, dat dit dan ook ook eerder het geval is. Om niet té veel te eten tijdens de kerstdagen kan je dus het beste denken dat al dat heerlijke eten je goed zal vullen. Wat je denkt, wordt de waarheid!
Lees meer over je hersenen en darmen en hoe zij invloed op elkaar hebben in dit blog.
De after dinner dip, of voedselcoma
Veel mensen geven aan na het eten moe te zijn en last te hebben van een zogenaamde after dinner dip, of food coma. Dit is geen fabeltje! Het komt doordat je door veel te eten ook veel insuline aanmaakt. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel en dat maakt je letterlijk moe. Als je dus last denkt te hebben van een after dinner dip na een flinke kerstmaaltijd dan is dit helemaal geen gekke gedachte!
Toilet problemen
Wie houdt er niet van zoetigheid? Feestjes vragen om lekkernijen zoals toetjes en kunnen er dus gemakkelijk toe leiden dat je te veel suiker binnenkrijgt. Daardoor kan het suiker te snel van je maag naar je darmen gaan. Deze suiker wordt gecombineerd met veel vocht. En dat, kan wat problemen veroorzaken als je na het eten naar het toilet gaat...
Opgeblazen gevoel
Als je na het eten last hebt van een opgeblazen gevoel, kan het zijn dat je je eten niet goed gekauwd hebt. Dit gebeurt vaak als je veel en te snel eet. Probeer dus vooral rustig te eten en erop te letten dat je goed kauwt. Een tip is om je bestek neer te leggen tot je je hap volledig hebt doorgeslikt. Ook zorgen drankjes met koolzuur voor een opgeblazen gevoel en gasvorming, sta dus ook stil bij wat en hoeveel je drinkt.
Misselijk gevoel
Bij het heerlijke kerstdiner krijg je vaak niet alleen te veel suiker, maar ook te veel vet binnen. Dit kan je een misselijk gevoel geven, doordat je lichaam het langst doet over het verteren van vet. Ook vertraagt het je spijsvertering. Dit betekent in de praktijk dat het kan zijn dat je maag te vol zit en je lichaam het vette voedsel er niet bij kan hebben en er dus uit wil werken. Dit kan je ook weer voorkomen door niet te veel te eten en rustig te eten.
Onrustig zijn
We noemden hierboven al de after dinner waar je je juist moe voelt, maar je kan aan de andere kant ook last krijgen van een onrustig gevoel na je maaltijd. Vooral als je wilt gaan slapen. Doordat je zo veel suiker (glucose) binnenkrijgt kan het je wakker houden. Om deze reden kan je beter iets eerder stoppen met eten of in ieder geval even uitbuiken voordat je naar bed gaat.
Hou bovenstaande informatie in je achterhoofd, maar geniet vooral van je kerstdiner!
Wil je meer weten over je lichaam? Bezoek BODY WORLDS Amsterdam en doe hier de gratis body scan ter waarde van €35! De scan vertelt je je BMI, je vetpercentage en hoe je gewicht is verdeeld in je lichaam.